2.3.2015

Tiine narttu & raakaruokinta

Venus on ollut raakaruokinnalla pian vuoden, enkä aio ihan pikkukummassa vaihtaa takasin teolliseen. Niin helppoa kuin se onkin, kipollinen muroja aamuo iltaa - njet ponimai!!

Tiineysaikakin on siis vedetty läpi raa'alla, asiasta on sovittu kasvattajan kanssa että hankin sopivat raaka-aineet ja ohjeet joten nou problemos. Eikai tämä poikkea normaalista lihasoossin teosta mitenkään, enempi vaan öljyjä ja muutama vitskupurkki pitäny ostaa. Maksan viikkomäärä on noussut ja lihaisten luiden osuus myös, kun kohdussa kehittyvät pennut saavat myös rakennusaineita tarpeeksi. A, E ja D- vitamiinien osuus nousee myös, joten siksi maksaa ja kananmunia enemmän, rasvanen kala.

Joten tässäpä kuvallinen kertomus kuinka helekkarin hankalata tämä viimonen kolme viikkoa on ollut :D

Alotin "urakan" sillä, että nostin koirien vitamiiniputelit, merilevän ja mittalusikat pöyvälle. Niitä ei tartte siis joka jeesuksen kerta kaivella tavaraa pursuavista kaapeista. Saapi munattomat prinssitkin samalla erinäisiä pöläyksiä kuppiinsa! Oikeen hyvinvointiviikot ollut nyt!Kasvismössöt teen itse. Näissä purkeissa on kukkakaali, parsakaali ja porkkana. Pienet valkoiset rakeet on kananmunankuorta. Eli kalkkia tulee hiukan sieltäkin. Kätsyä itelleki tehä samalla ruoka sosekeitoksi, kunhan vaan ennen kananmunan laittamista blenderiin erottelee oman osuutensa eri astiaan. Saapi sitte pistää mausteet ja sipulit ja muut omaan soossiin!Tässä koeran lautasmalli. On sikanautaa vasemmalla, sisäelinseosta oikealla, kasvismössö päällä ja muut törtteet öljyineen.Kalanmaksaöljyä ei vielä ole annettu, se alkaa nyt 7. viikosta eteenpäin ja loppuun asti tätä lisukkeena! Ihan on ihmisten lisäravinnehyllystä haettu. Maksoi 14€.B-vitamiinilisää, siitä pari nappie päivässä niin hyvä tuloo! Venus syöpi nämä niinku karkit konsanaan. Piti tilata netistä. Maksoi 10 €.Sinkkiä kävin hakemassa apteekista - taas ihmispuolelta. Ei varmaan pahitteeksi ois vaikka itekki söisi välillä tuommosie! Maksoi pikkusen alle 10 €.Kaikki tämä tiineen raakaruokinta alkaa siitä että tehdään puutelista. Eihän näytä pahalta ;)Tässä siis ne hurjat ostokset. Ruokintaohjessa tuli öljyille määrät ja ne mittasin lääkeruiskulla, kun en tiijä yhtään kuinka iso kulaus on 5 milliä tai 10 milliä - joten nyt se on pikkuliru ja vähä isompi liru :D Neo-E tuli netistä TODELLA nopeasti omaan postilaatikkoon. Ei tarvinnu pakkautua kaupunkiin ostoksille! Neo-E eli vehnänalkioöljy maksoi 12€.Mulla on tullut kummallinen tarve nykysin tehä tämmösiä ekselin taulukoita. On tarve laittaa koirien kuluja ja ruokaostoksia jne ylös. Tämä ruokataulukko siksi, että asiat iskostuu takaraivoon ja näin pyrin noudattamaan ruokavaliota tarkasti. Mutta säikähdin mitenkä hullulta tuo näyttää paperilla :O Normipöperöt kuppiin ja siihen muutamasta purtilosta mausteita, simppeliä! 

Venus syö nyt kaksi kertaa päivässä, toinen ateria tulee kupista noiden mausteiden kera ja toinen ateria on lihainen luu - meidän tapausessa ISOJA 250-300 grammasia kalkkunankauloja tai pätkä sianselkärustoa. Saapi sieltä myös kalkkia :) Ei tarvitse purkista enää antaa, kun lohi on ruotoinen jauhettu joten ruodoista saa kalkin, kananmunankuorista saa kalkkia. Paska ei tule kalkkisena ulos, joten imeytyy! Ihan rehellisiä luita en ole antanut enää juurikaan, niiden maistuvuus on huonontunut. 

SN = sikanauta
VOM=lohi, broisku, maha, sisäelinMIX

Nuo lihojen grammamäärät on vähän tuulesta temmattuja, en niitä punnitse kuin tätä taulukkoa varten. Muuten koira saa ruokaa sen verran miltä se näyttää tarvitsevan, seurataan siis ulkoista olemusta. Venus on ollut hyvinvoipa, kulkee lenkeillä matkassa ja juoksee pääosin irti. Välttelee ukkoja jos nekin juoksee irti, herkemmin irtoaa korvatillikkaa riehumisesta. Mahasta irtoaa kauheesti karvoja ja viihtyy erittäin hyvin sisällä nukkumassa. 

Vuorokausia 47 ja maha paisuu, pennut röllöttää tuossa etualalla - ei takana. Oletetaan siis ettei siellä isoa katrasta ole! Olenkin mitannut sitä mahaa ja nyt se näytti 63 senttiä! Kasvaa se siis :) Venuksen sporttinen alalinja näyttää laskevan kuin lehmänhäntä!
Jännä nähdä miten synnytys menee, voiko ruokinta vaikuttaa niin paljon että pennut kasvaa superisoiksi tms. Siitäkin asiasta olen kysellyt pentuja ja emoja raa'alla ruokkineilta, ei heidän mielestään ole syytä huoleen kun pitää ruuan määrän järkevänä. Miten riittää maitoa ja mitenkä palautuu - tiputtaako kaikki karvansa kuin kapikettu. Mietittävää riittää!

Kurkolla on ollut ongelmia Venuksen kahden ruokinnan myötä. Sen mielestä silläkin joku outo tunne mahassa että pitäs varmasti saada lisää ravintoa. Varsinkin noista puteleista.

Joku muistaa että meidän koirien häkissä on kopin alla terassi. Venus häkissä ollessaan myllää ja mylttää siellä - pesääkö tekemässä, en tiijä! Multa pölisee kun mamma viilaa kynsiä routineeseen maahan.

Ruokintaohjeet teki tosiaan Sanna Uhlbäck - kiitos ja anteeksi niistä loppumattomista lisäkysymyksistä. Mutta jospa ens kerraksi on jotain jäänyt takaraivoon ;)

No, miltäs näyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!