19.11.2015

...koska ne on koiria part 2.

Pysytäämpäs tällä haavaa enemmän koirallisten ihmisten piirissä. Aikansa kun lukee, kuuntelee ja seuraa ihmisiä, puheita, eleitä - havannoi mitenkä sisäänpäinkääntyneitä ollaan toisten koirakkojen touhujen / rotuvalintojen suhteen.

Taas tullaan asijan ytimeen; mikä on laji ylitse muiden, kuka sen määrittelee? Ei oo kellään rääpyä tulla huutelemaan vieraisiin pöytiin.

Tulee mieleen tämmöisiä olettamuksia ja havannoinnin tuloksena tekaistuja "keskusteluja":

- Jos olet jäniskoiraharrastaja, suomenajokoira on kuule just se oikee. Venakolla ja amerikkalaisella voit pyyhkiä hanuria. Eikä muuten dreeverilläkään tee mitään. Eikä beaglella, sillä on vaan iso persreikä. 

- Ai, sää oot hirviporukassa, mikä koira sulla on? Ai, jämpti. Joo eipä ihme ettei saalista ole tullut. Kyllähän se on niin että villasukat kuuluu kumppareihin, otetaan tästä nyt kuule itäsiperianlaika niin alkaa tapahtua. Suomenpystykorva kuuluu vieraiden kinttuja puremaan porstuaan ja karjalan karhukoiralla otetaan karjala takaisin.

- Voi ompa kaunis paimenkoira! Ai, niin nuori että kahden vuoden ikäinen? Olette varmasti jo saaneet TVA-tittelin? Ai että ole, no ompas erikoinen tapaus. Ai et harrasta tokoa ollenkaan? Minkälainen paimenkoiranomistaja se sinä olet? Eihän rallytokoa voi edes verrata tähän, sehän on lastenleikkiä!

- Katoppa ku on vetokoira! Sullapa on niitä monta, kierrät varmaan kisoja ja kaikkee? Vai niin, että asut ihan taajamassa. Taidat rääkätä koiriasi, ne kuuluu tuonne korpeen hankeen nukkumaan. Onko sulla edes rekeä? Arvasin, eihän tuonnäkösillä vetokoirilla voi edes kauppaan vedättää. Aijaa, nekö jaksaa sinne ja takasi? Eipä uskois. Mahtaa ne naapurit vittuuntua jatkuvaan ulvomiseen.. Vai että mehtäpystykorvat haukkuu enemmän, äläpä kuule ala väitellä vastaan! 

- Siinäpä on komea sakemanni, onko jo paljon IPO-tuloksia, pureeko hyvin? Täh, kotikoirana, ootkai sä seonnu päästäsi? Mitä hemmettiä, käyttölinjainen ja kotikoirana. On tainnut olla huono kasvattaja kun on myyty vaan tavalliseen kotiin lenkkikaveriksi. Mitähän se koira tästä ajattelee, rikkooko paikkoja hermostuksissaan? Ai ei vai, empä usko, miten sillä muka pää kestää. Taitaa olla allerginen kun on niin oudon värinen, tuommoinen harmaa. No justiinsa joo, kyllä meidän kylällä on ollut just tuommoinen samanlainen rakki joka oli muka lempeä pihan ja lasten vahti, ja sitten puri humalaista.

***

Ihmisillä on jännä tyyli olettaa tietyn rodun edustajasta, että sen täytyy harrastaa sitätätätuota. Ja jos ei, on omistajalla vähintäänkin puurot ja vellit sekaisin. Joistakin koirista kehkeytyy mainioita rotunsa edustajia ja viettiensä seuraajia, jotkut on ihan hoomoilasia eivätkä tiedä mitä tekisivät - ovat vaan. Siihen ei auta maamme laulutkaan että koirasta väkisin taiottaisiin vaikka tryffellin nuuskijaa.

On niitäkin koiraihmisiä, joille joku tietty laji on kuin suonissa kiertävä veri. Ei ole vaihtoehtoa, ei voi kokeilla uutta, ei vaikka koirasta näkis kilometrin päähän ettei sitä kiinnosta. Ei ole suojelua kovempaa lajia, ei ole tokon voittanutta, kaikki ketkä harrastaa aksaa on kunkkuja.... Kaikki muu on toisarvoista, vaikka olisit pärjännyt hyvin omassa lajissasi ja haluaisit jakaa ilon toisen koiratyypin kanssa - sen eleistä ja olemuksesta huomaa että EVVK. Sen todellakin huomaa.

Ja sitten nämä - jotka vaihtaa koiransa kanssa lajia kun koiraa ei kiinnosta, peukut niille. Ne tyypit yleensä saa jonkun puukon selkäänsä takinkääntäjinä. Eiköstä pitäsi harrastella koiran ominaisuuksien ja innostuksen mukaan, ei siks että ohjaaja ite haluaa? Ei ketään voi pakottaa seuraamaan sentintarkasti oikeassa kohdassa, tai etsimään maastoon kadonneita ihmisiä, lähteä noutamaan venettä ulapalta tai olemaan sokealle oppaana. Voin henkkoht sanoa että jos sulla on käsissä koira, jota kiinnostaa VAIN taskussa oleva nakki - sitä tasantarkkaan kiinnostaa niin pitkään kun ne nakit on kaikki. Sitä ei saada mielistelemään ihmiselle, vaikka mitenkä näytät palloa. Vaikka miten minä kulkisin reeneissä, koiraa ei kertakaikkiaan kiinnosta vaikka hyppisin päälläni.

Ihmisolennot on outoja, ne vänkää keskenään. Kumpi on parempi, kanelipulla vai voipulla? Ei ole kuule voipullan voittanutta! Entäpä, tottis vai toko? Allu vai sippe? Lihapullat muusilla vai kermaperunoilla? X-mali vai käy-mali? Naksutin vai nakki? Niimpä niin, ei liene sitä ainutta oikeaa. Paitsi turun sinappi.

Tai se, kun saavut koirinesi paikalle, sinua ja piskejäsi katsotaan päästä varpaisiin = tehdään pikaskannaus. Sen jälkeinen jäätävä sekuntti kertoo oletko rapaa vai paskaa :D Sen skannauksen jälkeen joko pääset remmiin tai et todellakaan pääse. Sulla on päällä vääränmerkkinen treeniliivi, koirien kaulassa ei ole rattorin kettinkiä, sulla on ihan väärä asenne ja mitävielä!

Netti on hauska paikka, sieltä löytää makoisimmat popkornikeskustelut. Kiihkeät, jopa yli-innostuneet koiraporukat tappelee keskenään internetin ihmeellisesssä maailmassa, onko oikein sitoa koiran hihna puuhun rusetille vai vetosolmulle? Tai syökö koira metallikupista ja saa myrkytyksen?

Me koiraihmiset ollaan toisillemme armottomia. Mutta onneksi  kuulin ettei hevospiireissäkään tanssita ruusuilla! Onneksi nämä meidän nelijalkaiset ystävät vain mennä hömpöttävät eteenpäin, tietämättä mitään ihmisten oletuksista, murhaavista katseista reenikentällä ja sanojen halkomisesta. Koirat taitaa kaikinpuolin olla onnellisia kunhan niiden kanssa touhutaan edes jotain, käydään sienestämässä tai talvella kuntohiihtoladulla. Nehän ei ymmärrä ihmismaanpäällisistä koirapiirien kähinöistä mitään....

.....koska ne on koiria <3

3 kommenttia:

  1. Juust näin! Mun mielestä koiran kanssa saa harrastaa mitä vaan, oli rotu mikä vaan, KUNHAN koirallakin on hauskaa. Kaikista käyttö sipeistä ei oo välttämättä rekikoiraksikaan, vaikka ois kuin hienot sukutaulut ja käyttötulokset vanhemmilla. Tai sakemanneista puruihin, vaikka iskä ois voittanu wussit ja kaikki. Yksilöitähän nämä koiratkin on. Ja mitä pahaa siinä on, jos harrastaa vaikka tollerilla vetoa tai suomenpystykorvalla vepeä. Jos koirat tykkää, niin antaa palaa vaan :D En silti kuitenkaan suosittele ottamaan itselleen varta vasten johonkin lajiin mahdollisimman epätyypillistä rotua. Kuten chihua vepeen. Mutta pointti varmaan tuli selväks. Jos ei, niin voin selventää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, ottaa koiran alkuperäistä käyttöä varten - ja jos ei siihen sovellu - keksitään sille uus käyttö :) Minä itse pitäisin hurjasti myös pelastuslajeista, mutta huskien kanssa siihen ei pääse niiiiiin kiinni. Mutta kyllähän ne mielellään piilosta leikkii :D

      Poista
  2. Teidät on haastettu! Linkki postaukseen -> http://almostjerk.blogspot.fi/2015/11/11.html

    VastaaPoista

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!