18.11.2015

....koska ne on koiria!

Mikä tekee toisen harrastuksesta huonomman kuin omasi? Mikä harrastus on toistaan parempi? Tai elämäntyyli, kuka sen sopivuuden sanelee?

---

On selvää, että "tavallisten" ihmisten mielestä koiraharrastukset, koirien kanssa touhuaminen ja hömpöttäminen on ihan silkkaa ajan- ja erityisesti rahanhukkaa. Se, että vien koirani 700km päähän ahtaaseen messukeskukseen, ne esiintyy siellä ehkä viisi minuuttia kaikenkaikkaan - maksan ihteni siitä kipeäksi, saan muistoksi rypistyneen ja huonosti luettavan voipaperia muistuttavan plakaatin - on ihan minun oma päätökseni. Tätä mielipuolista ajatusta ei ole päähäni työntänyt mikään foliohattuinen ufo, ihan ite päätin tehä tämmöisen reissun. 

Tämmöisistä reissuista kun erehtyy kertomaan jollekkin "tavalliselle" ihmiselle, vastauksena hedelmäpelimallinen silmänpyöräytys, syvä huokaus ja toteamus joka loppuu sanoihin; nehän on vaan koiria.

 Miten mulla pitäsi tuo itsenäisyysviikonloppu sitten viettää? Työntää se 220euroa kurkusta alas paikallisessa räkälässä, tapella grillinjonossa ja oksentaa ne valmiiksi paskalle maistuvat kebabranskikset taksin takatilaan? Oisko se sopiva tyyli viettää vapaa-aikaa? Siihenkö saa siunauksen?

Meidän koirat on luustokuvattuja, ja tulevat olemaan jatkossakin. Niiden terveydentila on aina pienessä tarkkailussa ja tarvittaessa käydään lekurissa. "Tavallisen" ihmisen reaktio tämmöseen "jatkuvaan" lekurissa ramppaamiseen ja rahan tuhlaukseen saa jälleen kerran kierroksen hedelmäpelissä, ja ilmaan roiskahtaa jo tutuksi tullut lausahdus; ja ne on vaen koeria!

Mulle on ihan yksv*tun sama, onko sinun koirasi käynyt koskaan eläinlääkärissä - mutta älä kerro sitä minulle. Minä en kertakaikkiaan ymmärrä ihmisiä jotka ottaa eläimiä, ja joidenka hyvinvoinnista ei pidetä asiaankuuluvalla tavalla huolta. Turha on sitte kitistä kun se maailman paras piharakki Rekku kivuissaan puree, eikä anna hoitaa saatika tutkia.

Meidän koirat syö varmasti laadukkaammin ja terveellisemmin kuin omistaja itse. "Tavallinen" ihminen kertoo heti hedelmäpelipyöräytyksen jälkeen kuinka hänen pihan perällä asuva vihainen Nappensa on syönyt ikänsä Luppaa ja Sertiä, eikä maksa paljon! Minua kiinnostaa koirien hyvinvointi, olenhan ne tähän ristikseni hankkinut. Minua kertakaikkiaan kiinnostaa ja minulle on tärkeää että ne voivat hyvin, ruualla on aika iso osuus tässä asiassa. Eikä ne todellakaan syö Luppaa, vaikka sais ilmatteeksi. Ja taas päädymme samaan tähän korvia viiltelevään vinkaisuun; nehän on vaan koiria.

Niinku kaikilla koiraihmisillä pitäsi syöttää näitä esanssille ja eltaantuneelle rasvalle haisevia sateenkaarinappuloita, ruokia joidenka pussin etikettiin on käytetty enemmän aikaa ja rahaa kuin itse sisältöön. Verenpainetta kerrakseen! Huh huh..

Ei se liene keneltäkään pois jos minun elämää täyttää kourallinen koiria. Aina sitä vaan jaksetaan arvostella. Millainen elämäntyyli olis sitten valtaväestöä miellyttäävä? Entäs ne, jotka kulkee festareilla, nukkuuvat yönsä jossain pakun takakontissa tai kämäisessä hokkuspokkusteltassa, pettäävät puolisoaan tai joutuvat tietämättään huumatuiksi? 

Entäs ne, jotka metästää! Aatelkaa nyt, osta pyssyt, hanki luvat, osta panoksia, laita koira, reenaa koiraa, opettele ampumaan, opettele tappamaan, opettele käsittelemään riistaa. Vietä kaikki aikasi metässä, kasva osaksi mehtää. Ja ajele paikkakunnasta riippuen pitkiä matkoja jonnekkin missä voit itseäsi ja harrastustasi toteuttaa. Ei halpaa ole sekään. Olenko minä sitä arvostelemaan? En.

Tai kelkkailu. Voi  hyvä jumala. On se kallista tuo polttoaine. Entäpä kuule se ite kelekka, varaosat, lisäosat, siihen vakuutukset ja pelit ja pensselit. Van ei se minun persettä kutita, se on jonkun inhohimo ja sillä sipuli.

Nämä yksittäiset luettelemani harrastuslajit eivät aiheuta "tavallisissa" ihmisissä mitään pelikoneautomaattireaktiota, niissä ei ole mitään kummallista. Läpsästään vaan kaveria selkään naurun saattelemana kun kertoo harrastuksen nielleen kertaleimauksella vaikka kymppitonnin! Niin saatana, hyvähän se on mihin laittaa pennoset!

---

Jos ihmisellä on joku asia lähellä sydäntä, se tuntuu pirullisen pahalta kun joku sitä mollaa tai aliarvioi. Laakerit palaa heti kun alakaa tämä silmiä hiostuttava kolmannen asteen kuulustelu. Siitä saa muuten meikäläisen toimesta semmosen tietynlaisen leiman ohtaan, näkymättömän leiman jonka muistaa ikuisuuden!

Tämmönen nöyryytys kuitenkin laitattaa väkisellä vaan lisää vettä myllyyn. Sitä suuremmalla ponnistuksella eteenpäin, sitä suuremmalla intohimolla koirien pariin, sitä reuhakkaampana koirien kanssa vaikka Helsinkiin näyttelyihin, sitä isommalla summalla raakaruokaa Vauhti-Raksulta, sitä komeemmaat remelit seuraavasta eläintarvikeliikkeestä, ihan siksi...
..koska ne on koiria <3


16 kommenttia:

 1. Kiitos ja kumarrus! :D Täyttä asiaa, samaa mieltä joka kohdasta.

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti! Kannatan! :D Tästä aiheesta oli juuri työkaverin kanssa puhetta, minä en ymmärrä autoista yhtään mitään ja ne on työkaverille elämä. Tämä taas ei pidä tippaakaan koirista mutta ymmärtää että ne ovat minulle koko elämä. Pitää antaa kaikkien kukkien kukkia, se että ei ymmärrä jotain ei tarkoita sitä että se olisi väärin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ensinnäkin todella epäkohteliasta, ainaki mun mielestä. Ja se on raivostuttavaa, kun heti ensikättelyssä teilataan toisen lempiharrastukset ..

   Minä arvostan semmosia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä/pidä koirista - mutta ottavat minun harrastuksen "tosissaan" eivätkä rupea päällepäsmäröimään omilla näkemyksillään.

   Poista
 3. Minä olen tavallinen ihminen ja ei, minusta koira"harrastuksessa" ei ole mitään erikoista. Sehän on elämäntapa ja erittäin hyvä sellainen onkin :) Koiraihminen en ole, tai siis että en näe itselläni koiraa. Toisten koirista kyllä tykkään, erittäin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oot tavallinen ihminen, et "tavallinen" :) Sinä oot li ha pa la nen! :D Koiraväenkin sisältä löytyy näitä tavallisia ja "tavallisia" ihmisie. Siinä on iso kuilu, harmittavan iso, kun joillekkin koira on pelkkä karvainen esine, ja toisille se on iso osa elämää!

   Poista
 4. Allekirjoitan täysin. Ensinnäkin mua vituttaa, kun kaikki selittävät mulle, että mun koirat haluavat viettää yönsä ulkona. Ei siinä mitään jos se olisi totta, mutta nuo kaks on kyllä sellasia, että jos tuun kotio ja mimmit on tarhassa niin ne huutavat niin kauan, että haen ne. Plus muutama lämmittävä unikaveri ei haittaa mua yhtään.
  Ja toi helvetin baari. Kun minä nuori raukka en pääse nyt baariin ku on noita koiria. Juu ei tullu käytyä tuos parin vuoden aikanakaa ku ei ollut koiria, että tuskin tulee käytyä sen innokkaammin tulevaisuudessakaan.
  Ja se kuinka joka saatanan toinen aina ihmettelee ku koirille haetaan lihaa ja ruokaa pitkin kyliä, kun ne voisivat kuulemma vetää perunaa tai mikä parempi sitä niin laadukasta Jahti Vahtia. Kuka haluaa niitä ruikuleita siivota ja kuunnella ja kattella ku toiset menee närästyksen kouris pitkin huushollia.
  Ja toi lääkärissä käynti.... Oon kuulemma liian tarkka, kun oon joo ehkä vähän hätänen koirien kanssa, mutta mielummin viikon etuajassa saatika viikon jäljessä.
  Ja toi raha... Mä rakastan sitä ku ihmiset tulee voivottelemaan kuinka mun rahat menee koiriin, mutta kuinka niiden naama kääntyy ympäri, kun alan kertomaan minkä määrän lykkään rahaa jääkiekkoon yhdelle kaudelle.
  Hoho, kiitos tästä! :----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla koirat kyllä osoittaa jos haluaavat olla pihalla yönsä, ne on koko ajan hönkimässä ulos eivätkä millään rauhotu. Taiga vaatii ulos useinkin, ja olen vienyt sen häkkiin. Pitäähän se mielihaluja tukea. Vaikka tykkäänkin että koirat on sisällä, en ota niitä heti töijen päätteeksi- varsinkaan jos ne rääkyy päästä pois - eivät ainakaan opi että kurkku suorana huutamalla pääsee häkistä pois.

   Enkä välttämättä jokupäivä ota näitä ollenkaan sisälle, ihan siks että on aikoja että ollaan vkloppu pois ja koirat jää häkkiiin keskenään. Ei niiden auta sillon ruveta määkimään että sohvalle tekis mieli. Koirat oppii niin äkkiä nuo tietyt rutiinit, kuten ruoka-ajat ja lenkkiajat.. En halua että mulla on neljää kellontarkkaa mölytoosaa!

   Meillä ei nappulan aikana närästäny ollenkaan, raakan aikana enempi jos on liikaa kalkkunaa syötynä :D Jahtivahtiakin on menny, ei sen jälkeen kun tuotanto muuttui Saksaan. Ennen sitä se oli semihyvä napu, mutta nykysin se paskanmäärä nappulasta ku nappulasta on raakaan verrattuna kaohea..

   Ei oo kukaan koskaan ihmetellyt kameraharrastukseen menneitä summia, se on ihmisistä niin kummallista että eläinharrastukseenkin voi satsata. pöh.

   Poista
 5. Mulle aina sanotaan kuinka mun elämä menee hukkaan ku näin nuorena otan ristikseni noin monta koiraa :') Ku mietippä sitte jos joskus johonki haluat lähteä. No entä jos en halua. Palkkapäivänä käydään shoppailemassa koiranevväät - muutaman satasen kuussa jos noihin työntää niin kelle se kuuluu. Ajellaan kavereitten kera 1600km puolentoista vuorokauden sisään että saahaan jossaki norjanlapin perukoilla palella jalkapallohallissa pari tuntia. Ja on muuten pojat mukavaa!

  Eihän mulla olis elämässä mittään jos ei näitä ois! Rahaa ehkä enemmän, mutta sitte ei ois mihin sitä työntää! Ei pointtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän notkuttasi sitte siellä grillijonossa tappelemassa ;) Tai vedettäsi päät täyteen huumeita ja piirreltäsi pillunkuvia talonseiniin :D

   Poista
 6. Aina se raha johonkin hukkaantuu, harrasti jotain tai oli harrastamatta. :D Se on näissä koirahommissaki vähän sellanen homma, että toisten tapoja suurimpaan ääneen arvostelevat ovat usein ite koiranomistajia, paitsi että se oma rotu tai suhtautumistapa koiriin poikkeaa suuresti siitä arvostelun kohteesta. Herkästi kuvitellaan, että on vain yksi oikea tie ja tapa ja mikälie ja ne muut vaihtoehdot ovat aivan totaalisen väärin. Hyvin vähän oon ite kohdannu arvostelua koirattomilta ihmisiltä, mut voi sitä Hau Haun ja RC:n syöttäjän tuskaa, kun hoksaa, että meillä ei syödäkään nappulaa, vaan ruokitaan niin "kamalan hankalasti ja kalliisti" raakaruoalla jne. Koska tokihan se nappula kaikille sopii ja vallan hyvin riittää, jos siihen ei omatkaan koirat ole koskaan kuolleet. No joo, toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos toimii vastaavissa tapauksissa parhaiten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman osan sitä suodattaa kyllä, siihen turtuu. Mutta kun aikansa sitä jankkausta kuuntelee niin alkaa se paska kerääntyä tuonne korvantaakse niinkuin rasvakökkäreet suonistoihin, sitte poksahtaa aivoverenvuodonlailla :D

   Poista
 7. http://tappijalkojentahdissa.blogspot.fi/2015/11/vain-koira-vai-vain-koira.html

  Tämä teksti tuli sinun tekstistäsi mieleen! :)

  VastaaPoista
 8. Miten se käykö koira eläinlääkärissä kovinkin usein liittyy siihen hoidetaanko sitä asiaankuuluvalla tavalla? En minä itsekään mene lääkäriin ennen kuin on vaivaa, jos rokotuksia ei lasketa, Hoidan itseni silti mielestäni asiaankuuluvalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä sillon koira viedään lekuriin, jos ei omat eikä naapurinkaan konstit auta - lemmikki viijään hoidettavaksi eikä anneta sen kärvistellä vaikka kipeän jalkansa tai kutisevan ihottuman takia. Minä ainaki tykkään käyttää elukat lekurissa jos yhtään epäilyttää, sitä vartenhan ne on olemassa että palveluita käytetään :P

   Poista

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!