23.2.2015

Koerankuljetusta

Kun talouvesta löytyy epätavallisten ihmisten lukuinen koiramäärä, ei niiden siirtäminen paikasta toiseen ole aina yksiselitteistä. Jos lähet reissuun ja otat koirat takapenkille - minne laitat kaikki reissussa tarvittavat omatkin tavarat? Kontissa voi nimittäin olla jo koirille määrättyä roinaa, mm. ketjuja, ruokaa, vesilönttää, kuppeja, hihnoja, EA-pakkausta, metallihäkkiä, alustaa etc. Ihmismatkustajien matkatavarat on tässä tapauksessa minimoitava, passi ja hammasharja-meininkie.

Entäpä onko koirat vöissä takapenkillä? Kolarin sattuessa tuommonen 20 kilonen koira 100km/h niska-hartieseudulla on jonkinmoinen uhka terveyvelle. Jos hankit koirille turvatyöt pistokkeisiin, ole varma että vyöt passaa just sinun autosi vöihin, sillä olen yhen vyön joutunut jättämään edelliseen ajokkiin - ja se koiravyö matkustaa varmaan vieläki siinä autossa.. Jäi siis kiinni eikä mitenkään saanu irti! Henkilöautossa kuljetettavien koirien määrä olis siis 3, että kaikki saisi turvallisesti vöihin.

Mulla on ollu ajussa ties millasta autoa, koirat on vaihtaneet maisemia useammanlaisessa kaarassa. Pakettiautoa, maastoautoa, henkilöautoa, henkilöpakettiautoa, lava-autoa..

Alla olevassa kuvassa hiskit on sijotettu lavalle katteen alle näyttelyhäkkiin. Katteen akkunoijen tiivisteet ei ole niin kamalan pitäviä, joten koirat oli kuivalla kaudella pölyisiä! Mutta syksyaikaan kun koirat oli mehtäreissujen jälkeen rypeny kaikessa mahollisessa paska-ojasta hirvien kiimakuoppiin - oli jokseenkin helpottavaa nakata ne tuonne lavalle - ei tartte sitä sisuskaluja ulostyöntävää käryä haistella lämpimässä hytissä.Hiskit on tottuneita varsinkin pakettiautojen sikaosastoihin. Ne on siellä yleensä isossa häkissä. Ja allaolevassa otoksessa näkyy myös rollaattori, sekin mahtui soppelisti kyytiin vaikka tämä klonksvaageni oli lyhyttä mallia. Reki mahtui valkoiseen pakuun sopimoilleen. Pahanhajuiset koirat saivat kerrassaan olla rauhassa kontissa ;) Hiskit on myös nukkuneet öitä pakettiautojen perällä, häkissä tai vappaana! Toinen koti ja levähdyspaikka..


Jos tutut reenausreiti ovat joutuneet vaikka vedenpaisumuksen valtaan, on kaikenmaaston auto meleko tärkeä kapistus niiden ohittamiseen! Jos ei venettä omista.. Koirat pysy kuivana lavalla eikä omistajankaan tartte uija!Tavan henkilöautosta tulee äkkiä täysinäinen kun koiria on useampi. Farmariautojen takakontit pistetään oikeen TM-testiin kun sinne isketään kourallinen karvahattuja. Pysyypähän takapenkki siistinä kun eläimet matkustaa kontissa. Autosta riippuen hiskejä mahtuu jos mahtuu, Volvon V40 kontti on mitotettu ehkä kahelle koiralle, mutta ompa siellä matkustanu viis parhaimmillaan! Koiramatkustajien ei tule potea ahtaanpaikankammoa. Siinäpä on puskurissaroikkujalle ihmettelyö kun näky on tämä:Sittenkun auto on täytetty koirilla ja ihmisillä, on aika miettie minne vetopelit pistetään. No kärryyn tietenkin! Omaa kärryä mulla ei ole,joten aina joutuu jostain naukumaan lainaksi. Rekikoiria harrastava ihminen tietää ettei auto ilman vetokoukkua tule kysymykseenkään. Tai kattotelineitä. Reen, sulanmaan vetovermeen tai pyörät voi tarvittaessa nakata vedettäväksi! Jos kyytiläinen on noukela tekemään auton sisällä piruuksie, on tämmönen häkki kätevä. Mutta jos autoon menöö paljon koirie, pitää olla paljon häkkie joten meidän tapauksessa henkilöautoon ei voi  häkkejä laittaa. Isompi pakettiauto siihen passelimpi jos meinaa koirat sovittaa häkkeihin. Dimmu on silpunnu ties mitä autoistakin, turvavyötä, takakonttie, penkkie... Ja omat turvavyövaljaansa.Hiskit kulkee autossa paljon, otan ne mukaan hyvä etten kauppareissuille. Ovat tottuneita matkustajia mutta mitään kauppakasseja en sinne uskalla jättää. Joskus kaupasta tullessa kun huomaa autossa olevan hätävilkut päällä, ei voi muuta olettaa kuin koirien tulleen etupenkille.. Riikkaria eivät sentään osaa painaa!

Nyt ajussa meillä on volkkarin tdi passatti, rekisteröity pakettiautoksi. Pirullisen kätevä naisihmiselle ajaa, näkee helkkarin hyvin mm. peruuttaa. On ilmastointi ja vetokoukku tietenkin! Kattoluukku oekeen. Eikä syö paljon. Kaksvetoisena autona sillä ei kannata joka uhoon lähteä yrittämään, ja sitäpaitsi äkkiä ottaa pohjasta kiinni. Etuvetosella autolla pääsee paremmin pakittamalla pahasta paikasta ;) Takaloosterissa kulkee mukana koirien lisäksi lumikengät sauvoineen, lämpimät toppakamppeet ja lämpöbuutsit. Siihen etupenkkien taakse pitäsi ostaa koiraverkko, jotta kamut pysyy omalla puolellaan eivätkä äkkijarrutuksessa ole niskassa.

Mutta ennenkaikkea, muistakaan opetella matkustamaan rennosti :)Miten teillä koirat matkustaa? 


7 kommenttia:

 1. Kaksi koiraa takapenkillä turvavöissä. Pikkunen Yaris "tilaihme" kulkupelinä - todellakin haaveissa farmariauto, jospa sellasen joskus sais.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu nuo turvavyöt! Siinä voi olla auton turvallisuusominaisuuksilla vaikea auttaa kolaritilanteessa kun koiria tulee täyslaidallinen niskaan.. Mutta eipä oo ikävä enää tuota takapenkkien siivousta ja peittojen levittelyä.. Entäpä sitteku juoksuinen koira ja peitto huonosti..... huomaat että autosi sikaosaston penkit on mallia japanin lippu :D

   Poista
  2. Joo onhan siinä vähäsen turvallisempi olo niin omasta ku koirienki puolesta ku ovat kiinni vöissä. Vaikka en sit tiijjä miten paljon tommoset turvavyötkään kestäs lujassa törmäyksessä - jota ei toivottavasti koskaan saada ees tiätää..!
   Takapenkit on kyllä ihan kammottavan näköset vaikka oonkin ne vuorannu lakanalla ja parilla peitolla/pyyhkeellä.. Onneks on vaa yks hurtta, jolla arse vuotaa pari kertaa vuodessa ja luojan kiitos se antaa juoksupökien olla rauhassa jalassaan *kopkop*.... xD

   Poista
 2. Pakun kontissa häkkeissä joiden määrä riippuu kuskattavan romun määrästä :D Kirpen kans varmasti lähen vielä näyttely-roadtripille, levitän itelle retkipatjan takatilaan!

  VastaaPoista
 3. Aussie matkustaa farmarin takatilassa häkissään. Tulevaisuudessa toisen aussien tullessa täytyy pähkäillä ostaako toisen häkin (saa helpommin siirreltyä) vai mahdollisesti sellaisen yhtenäisen väliseinällä. Sitten kun on tuo lapsikin ja toivottavasti toinenkin. Kauppareissut ja kaikkea. Ei, kai sitä pitää siinä kohtaa joku bussi hommata. :-) Heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bussin lisäksi kuljettaja, kauppakärryjen työntäjä ja ostosten maksaja... :D Auton pitää olla ennenkaikkea monipuolinen, sen pitää pystyä pitämään sisällään suuri määrä eläviä olentoja!

   Poista

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!