15.3.2013

Poron persettä ja ruuan säilytystä!

Hiskit saapi taas muutaman tovin rouskutella luomuruokaa, sain yhteyven paikallisiin poromiehiin ja uskalsin kysyö heiltä saisko teurasjätteitä ostaa koiranruuaksi. No tottakait, oli vastaus! Ja vieläpä ilmatteeksi. Siistiä! Poroisäntä vaan tuumasi että jos luita tarttee sahailla niin sitte otetaan maksu, van eihän näille ois mitään tekemistä jos luut annetaan valmiiksi paloiteltuna :D Ompahan emännän työpäivien ajaksi tekemistä, hammashoitoa ja luonnonmukaista ruokaa. Hiskit onki saaneet nyt tosivähän nappulata kun lihalevyä ja luita vuorotellen..

Kurko näyttää miten kylkiluuviululle käy :)

Pääosin säkissä on kylkiluita, lapoja, sääriluita, kylkiviulua ja rustoja. Muutamia hyviä paloja selkärankaakin, lihaisia semmoisia. Ihrat noukin eri astiaan, koirista tais ne olla aikas makeaa.. Niitähän vois pikkulinnuille laittaa myös nokittavaksi.Niin että mitenkö säilytän tämmöstä määrää "tuoretta" ruokaa talvella? No, kuten kuvasta näkyy, jätesäkkiä ja kannellista astiaa ja pihalle koirien ulottumattomiin eli etupihalle. Hyvin säilyyvät kun suojaa kunnolla! Tämä onnistuu siis vain talvisaikaan.. Tai sitte kesälläki jos haluaa auringossa kuivattaa :D Sitä taitoa minä en vielä osaa..

Äkkiä tuommonen säkillinen menee, poron luut on pieniä - ja nuo kylkiluut semmosia pikkusia snackseja :) Sääriluut säilöin isompaan kannelliseen laatikkoon, siitä oon antanu muutaman kaverin koirille myös rouskuteltavaa. Että luita kaipaavat koirakaverit tulkaaha käymään :)

Hyvin saavat myös nuo sääriluut syötyä, kunhan saavat luun halki ja luuytimen syötyä - mielenkiinto loppuu siihen. Kurko taitaa syödä kaikista tarkimmin, Dimmu odottaa että joku syöttäis sille valmiiksi lusikalla ruuat ja mieluusti lämmintä ruokaa ja Venuksella ei taida olla niin paljoa puruvoimaa että sais noita isompia luita rikki kunnolla. Se sitten kärkkyy poikien syömisiä, ja yleensä pienellä (lue ironia) painostuksella pääsee apajille..Kirveski pääsi kuvaan, sillä on hyvä pieksää luut erilleen toisistaan jos oikeen kovasti tarttuuvat toisiinsa kiinni. Tuolla kirveellä myös paloitellaan lihalevy!Luut ja teurasjätteet olivat tosiaan poro(i)sta - tosin ei tästä yksilöstä. Tämä Poro-Petteri on Kurkon ikäsä tykkäämä pehmo. Sitä se kantelee ja nuolee, kuljettelee petiinsä ja useimmiten sen löytää myös meidän sängystä. Nyt se oli kuitenkin aika huonossa hapessa, sen niskasta löytyi ammottava aukko jota kautta tämä(kin) pehmo on suolistettu. Emäntä taitaa näyttää taas jälleen kerran neulaa ja lankaa.. Tai sitten niinkuin ystäväni Ippa suunnitteli tekevänsä oman koiransa lempipehmolle, ottaa sisuskalut ulos ja kuroa reikä kiinni... Että ois sitte semmonen pelkkä talja vaan :D Meidän tapauksessa oiski eka porontalja tässä taloudessa!Säilytetään meillä koiranruokia myös ihmisten pakasteessa. Tosin ei tuo jääkaappi-pakastimen pakastinosuus ole kokonaan koirille tarkoitettu, mutta isoin lokero meni tietenki niille :D Löytyy erilaisia rasioita sisäelimiä, pussukoita missä kalaa, lihaa.. Vois periaatteessa itekki sieltä keitot ja lihapadat keitellä kovan nälän hetkellä :D Munuaista ja lohenruotoja kermakastikkeessa???Venuksen mieleen on lihainen selkärankapätkä.

Dimmullekin maistuu poronliha!

Haastankin teidät koiraihmiset näyttämään ja kertomaan, miten säilytätte koirienne ruokia? Saatteko metsästäjiltä tai tuttavilta tämmösiä "ruoka-tarjouksia"? Raakaruokaa syöttävät erityisesti, miten kesä- ja talvisäilytykset?

Minun kohdalla se on varmaa, että talvella syötetään enemmän raakaa kun ruuat voi tosiaan säilyttää kannellisissa astioissa pihalla :)

Toinen kyseltävä asia; Arkooko teillä koirat lihoja? Meillä tämä itkupilli-Dimmu pelkäsi ensihaistelemalla näitä teurasjätteitä, juoksi pitkillä tarhan toiseen nurkkaan. Muutaman päivän kun mietiskeli asiaa, että kyseessä ei ole mörönlihat ja luut - sekin alkoi niitä syömään. Dimmu tekee tätä samaa myös Oscarin pakastelihalle ja Naturdietin märkäruualle.......... Muttakun koskaan ei voi tietää onko se mörönlihaa, tuumii itkupilli.

Mukavaa alkavaa viikonloppua :)

4 kommenttia:

 1. vitsit, tuollainen ruokatarjous meillekin!ei vain ole lähipiirissä metsästäjiä jolta sais noi ilmatteeksi! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaan ole kuin syksyisin, joilta saan hirven roippeita. Poromiehet ei ole tuttuja, menin vaan ja nykäsin hihasta kaupassa :D

   Poista
 2. meillä on ihan oma pakastin, johon ei kyllä sovi 5 koiralle kun muutaman kuukauden sapuskat =/ mut kaikki "roippeet" kelpaa. meillä oltu luonnonmukasella ruokavaliolla nyt vuoden ja koirat tykkää ;)

  VastaaPoista
 3. Tuo ruokasäilytyshaaste olikin kiva bongata, jos sais omaanki plokiin jottain muuta ko Naatun saikkua... Tosin mein raakaruoka säilyy kutakuinkin samoin ko teillä. :D

  Mulla nuo molemmat hiukan arastelee joitain lihoja, esim. poro ja hevonen, muistaakseni. Poron jauheliha oli kyllä omaanki nenään voimakkaamman hajusta ja noi ei oikein kumpika innostunu siitä vaikka olis pienen nokareen herkun joukkoon laittan. Eipä tota tule kyllä kauheesti ostettuakaan, kun himpun kallista eikä täältä taho löytyä muuta ko kaupasta, kumma juttu.. ;D

  VastaaPoista

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!