2.10.2015

Nokka auki ja jänishommie

Kurkon uusi harrastus, Nose Work! Nenätyöjely, kuten tuo enklanninkielinen käännös jo kertoo. Ollaan vasta asteella ruokaetsintä ja sekös onkin ukkelin mieleen! Ollaan käyty etsimässä kadotettuja lihapullia ihan ohjatuissa reeneissä saakka. Kurpalla on taito hyppysissä, pikkusen jos kaahottaa talla pohjassa ruuan perässä - mutta mielellään etsii. 

Ruokaetsitään tarvitaan siis maistuvia herkkuja, meidän kamuista HK:n lihapullat on parhaita! Sitä paitsi, ne haisoo niin kovasti että pakkohan ne on löytää. Mihin tuota Beceliä tarttoo? No että voipi länttäillä lihapullia kiinni mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, vaikka hydrauliöljytynnyrin kylkeen.


Ruokaetsinnöissä piilot ja paikat ei ole lattialla, Kurkolla onkin tästä jo useamman vuoden kokemus että aina kannattaa katsoa myös pöydät ja tasot - josko sinne ois jääny vaikka paahtoleipäpussia tai piimäkakkua...Isännän hallilla reenatessa tuhansien outojen hajujen seasta lihapullat löysivät tiensä pinkkipierun mahanpohjalle, koivupahkapuusta, rengastornista, tynnyrin kyljestä ja tarvikehyllystä. 
Kunhan ruokaetsinnät saavat vielä enemmän reeniä, aletaan nenää ehdollistamaan kolmelle eri hajulle. Eukalyptukselle, laventelille ja laakerinlehdelle. Näitä hajuja tullaan etsimään laatikoista ja erilaisilta pinnoilta. Tässä lajissa voi siis kisata, tullut suomeen tämän vuoden tammikuussa. Jenkkiläisten keksintö. Hyvän nenätyöskentelyn päätteeksi voidaankin siirtyä oikean ruuan pariin. Meillä oli tarjolla sikanautaa ja jäniksen roippeita. Omegaöljy, sinkki, magnesium, merilevä ja kermaviilitupsaus jokaiselle. Taisipa sinne mennä myös päiväysvanha ruokakerma!
Näin sitä osataan sievästi odotella lupaa. Taigalla tekee vielä vaikeuksia pysyä paikoillaan, mutta ilman lupaa se ei kupille mene. Jäniksenroippeita ja paistia me saatiin pikkumustan ansiosta. Oltiin metillä käppäilemässä että josko saatais mehtälintua alas. Ei ainuttakaan siiveniskua! Ei siis kertakaikkiaan, todella huonosti ollut täällä "meidän" metissä lintuja. No, menkööt se reippailusta ja pyssyn ulkoilutuksesta.

Taiga ei kovin kauan meistä irronnut, laitettiin oikeen trackerit kaulaan kun lähistöllä on tehty yksinäisestä sudesta näköhavaintoja... No, penikka siinä hämmensi ja hillui kanervikossa ja ereyksissään ajoi jäniksen ylös kolostaan - ihan huomaamattaan! Juoksivat eri suuntiin ja isäntä tupsautteli useamman haulisuihkun jänön perään.

Otin Taigan kiinni ettei se ainakaan tee kurkkupurkkeja: häivy saaliineen päivineen horisonttiin ja palata parin tunnin päästä maha pyöreänä.

Melkoinen älämölö alkoi kun tyyppi huomasi mikä oli homman nimi, tuli sitä autolle saakka oikeen kiivasta haukkua :D Parempi ajella jänistä kuin nuita poroja..
Messariin lähti ilmoitukset. Venus ja Taiga molemmille päiville. Taiga menee Puppy Showhun ja Venus avoimiin luokkiin. Hotellia vielä pitäs kattella................ voi tätä rahanmenoa. Mutta miksipä ei hyvän ja mielenkiintoisen harrastuksen vuoksi? :)6 kommenttia:

 1. Oho! Ei huono tuo Kurkon lihapullan metsästys! Eikä kyllä tuo Taikurin jänisjahtikaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kokeileppa sinäki tylleröille, nuuskiminen on niin luonnollista ja kuluttaa mukavasti energiaa kun joutuu tekemään töitä ruokansa eteen :) mutta vinkkinä, tee yhelle koiralle kerrallaan ettei mene höseltämiseksi.

   meille tulee tällä viikolla hajut, aletaan ehdollistamaan niille että näitä pitää nuuskia saadakseen lihapullaa ;) hauskaa eikä mitään käskynalla napotusta!

   Poista
 2. Siis nyt oon aivan hämilläni :D Onko tuo lihapullan etsintä teillä pohjana nose workiin? Mekin ollaan lajia aloiteltu ja mä oon koko ajan saanut sen käsityksen, että ajatuksena on lähteä liikkeelle nimenomaan eukalyptuksesta, koska se ei ole koiraa luontaisesti kiinnostava haju ja sen päälle rakennetaan koko homma. Namien etsintää toki voi tehdä, mutta ihan omana juttunaan eikä se mitenkään liity nose workiin. Olis kiva lukea enemmänkin tästä metodista, kun on tosiaan aivan uutta eikä kukaan lajin harrastaja ole moisesta aloituksesta maininnut - ainakaan niin, että olisin sen tajunnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ongelmia saada noita hajuja, ja aluksi reenattiin vaan sitä etsintää kaikissa muodoissa ja kohteissa. Ihan ruualla että koira varmasti kiinnostuu nostamaan sitä nenää korkeammallekin :) Ruoka on ollut eukalyptuksen mukana, vahvistamassa toimintaa :) Eli ei oo lihapulla pohjana!

   Me ollaan tehty jonkinverran jo hajuerottelua, pitäs siitäkin saada postaus aikaiseksi. Huskyn kanssa on aina vähän niin ja näin, jos sitä ei kiinnosta nuuskia niin se ei sitten nuuski. Mutta tässä kuitenkin saapi palkata aina suoritusten aikana niin kuningas lihapulla on siellä takapiruna että kun nuuskii oikeaa purkkia niin pullaa tulee :)

   Poista
  2. No ja itse asiassa nyt kun mietin, niin olihan yhdellä luennollakin video, jossa laiteltiin nakkeja voilla kiinni ties mihin. Nollasin vaan aivot sen osalta, koska mun huskylle ei vois käyttää mitään ruokaa, tai se etsis pelkkää sitä ruokaa jatkossakin :D Mutta jään mielenkiinnolla odottamaan jatkopostauksia aiheesta, kiva lukea muidenkin edistymistä ja treenitapoja!

   Poista
  3. On me naksuteltu pelkälle hajulle, hajuerottelussa siis. Ruoka on siinäkin palkkana. Ja on tehty hajupiiloja mitkä palkataan ruualla. Eli siellä takaraivossa se lihapulla vaan kolkuttaa. Kurko on vähä semmonen että se tekee ruuan eteen asioita joita ei varmasti iliman palkkaa tee mitenkään :D

   Kun kerkeis vielä reenaa, on niin hässäkkää ollu pari viikkoa että ihan hirvittää!

   Poista

Jätähän terveisie, niistä myö tykätään!